sobota, 7 marca 2015

Magiczne

Magiczne

Uwierzycie że ciasto składające się z 3 warstw, jesteście zrobić w niespełna 15 minut? Wylewamy na blaszkę jedną, rzadką masę, w piekarniku dokonuje się czary mary...Po godzinie otrzymujemy na wierzchu puszysty biszkopt, w środku masę budyniową i dość zwarty spód. Szybkie, przepyszne budyniowe ciasto.




Składniki:

  • 1/2 litra letniego mleka
  • 115 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 4 krople octu
  • 1 łyżka wody
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką wody na puszystą masę. Masło roztopić i ostudzić, dodać do żółtek, zmiksować. Do masy dodawać na przemian mąkę i letnie mleko i dalej miksować. Dodać ziarenka z laski wanilii i białka ubite z octem na sztywną masę, delikatnie wymieszać. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60-70 min. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!