niedziela, 8 marca 2015

Kurze podudzia a'la creme

Kurze podudzia a'la creme

Ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka. Udka duszone w śmietanie. Delikatny smak, mięso kruche, a sos kremowo-śmietanowy. Szybki i tani sposób na zwyczajnego kurczaka.
Do dzieła.


Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka 
  • kilka szalotek
  • sok z jednej cytryny
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 1 żółtko
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Podudzia umyć, osuszyć, natrzeć solą i sokiem z cytryny. Odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce.
W rondlu rozpuścić masło, kurczaka zarumienić z obu stron, wrzucić obrane, całe szalotki i od razu wlać bulion. Dusić po przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać śmietankę z mąką i żółtkiem, wlać do kurczaka i chwilkę poddusić. Przed podaniem doprawić sos solą i białym pieprzem, a talerz posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!