niedziela, 1 marca 2015

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z ziemniakami

Smak dzieciństwa - barszczyk mojej Mamy, już jako mała dziewczynka zawsze powtarzałam, że ulubioną moją zupą jest "zupka czerwona":) Barszcz był przygotowywany różnie, z mięsem, bez niego, z warzywami, z ziemniaczkami, ale smak pozostawał zawsze ten sam, lekko kwaśny, lekko słodki, przepyszny. Dziś wersja bezmięsna, taką jaką uwielbiam najbardziej, z tłuczonymi ziemniaczkami i koperkiem.  Szybko, tanio i przepysznie. A buraki z własnego ogródka, bez nawozów, przechowywane w piwnicy w piasku, smak mają o niebo lepszy, bardziej intensywny, niż te kupione w sklepie.


Składniki:

  • 1-1,5 kg buraków
  • 250 ml śmietany
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu 10 %
  • kostka bulionowa
  • sól, pieprz
  • 2,5 litra wody
dodatkowo:
  • ugotowane ziemniaki
  • koperek

Sposób przygotowania:

Buraki czyścimy, myjemy, obieramy i tarkujemy na średnich oczkach do warzyw. Starte buraki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele, liście laurowe, obrane ząbki czosnku, kostkę bulionową, cukier i gotujemy około 20 min. Po tym czasie wlewamy ocet i gotujemy kolejne 15 min.  Po tym czasie garnek odstawiamy na godzinę, aby barszcz nabrał intensywnego koloru i smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną gorącą zupą śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki tłuczemy z odrobiną masła oraz mleka, wykładamy porcję ziemniaków na talerz, posypujemy świeżym koperkiem i wlewamy barszcz.
Smacznego!!!