wtorek, 8 stycznia 2019

Śledzie po myśliwsku

Śledzie po myśliwsku

Grzyby z śledziami? Kiedyś by mi nawet nie przyszło do głowy. A jednak jest to tak świetne połączenie, że nie raz będę do niego powracać. Idealne jako przystawka, ale równie dobre na wigilijny stół. Suszone podgrzybki, marynowane śledzie, odrobina pomidorów i cebulka - połączenie, które musicie wypróbować.


Składniki:

  • 0,5 kg marynowanych śledzi matiasów
  • około 100 g suszonych grzybów
  • 4 cebule
  • 2 liście laurowe
  • pół szklanki oleju
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć najlepiej na noc w gorącej wodzie. Zagotować w tej samej wodzie z pieprzem, listkami laurowymi oraz majerankiem. Grzyby odsączyć, pokroić w paski.

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, chwilę poddusić. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Ostudzić.

Śledzie pokroić w szersze paski. Układać w słoiku na przemian farsz i śledzie. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Smacznego!!!