środa, 2 stycznia 2019

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Faszerowane jajka z wędzonym łososiem

Nie znam osoby, która by nie lubiła gotowanych jajek z majonezem. To najprostsza, najtańsza i chyba najszybsza przystawka na imprezę. By jednak nie było nudno, czasem można wzbogacić nasze tradycyjne jaja i nadziać je dowolnie, lub tak jak ja, z dodatkiem wędzonego łososia.

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek na twardo
  • 100-150 g wędzonego łososia w plastrach
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki. Żółtka rozetrzeć widelcem z solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Dodać majonez i chrzan, dokładnie wymieszać. Napełniać dołki w białkach farszem.
Rzodkiewki drobno posiekać, Na wierzchu układać odrobinę rzodkiewki i kawałek łososia. 
Gotowe!

Smacznego!!!