piątek, 4 stycznia 2019

Kostka galaretkowo-kokosowa

Kostka galaretkowo-kokosowa

 Jest to nieco inna wersja tradycyjnego śmietanowca. Inna, gdyż zamiast śmietany dodałam mleczko kokosowe. Bardzo prosty i szybki deser w wykonaniu. Do wykonania potrzebujecie tylko 3 składników: mleczka kokosowego, galaretek i wody. Polecam serdecznie!!!


Składniki:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 galaretki cytrynowe
  • puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • woda

Sposób przygotowania:

Zagotować 1 l wody. Rozpuścić w niej 3 galaretki truskawkowe. Przelać do dwóch pojemników i pozostawić do stężenia (użyłam dwa duże garnki, galaretka szybko zesztywniała). Sztywną galaretkę pokroić w kostkę. Tortownicę (u mnie o średnicy 26cm) wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niej pokrojoną galaretkę.

Zagotować 700 ml wody, rozpuścić w niej 3 galaretki cytrynowe, na koniec dodać mleczko kokosowe i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Gdy kokosowa galaretka będzie zimna, wlać ją do tortownicy. Całość wstawić do lodówki, by szystko dokładnie zesztywniało. 

Kroić w kostkę.

Smacznego!!!