niedziela, 11 grudnia 2016

Indyk w sosie curry z cynamonem

Indyk w sosie curry z cynamonem

Czy u Was pachnie już świętami? Póki co u mnie na razie tylko cynamonem przy obiedzie.  Ale coraz bliżej jestem myślami przy świątecznym menu...Dlatego może cynamon trafił do sosu curry. I od razu wszystko nabrało innego wymiaru. Ciut świątecznego, ciut egzotycznego, ale na pewno bardzo smacznego. 


Składniki:

  • ok. 1 kg udźca indyka (bez skóry i kości)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  •  1-2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • spora szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Udziec umyć i osuszyć. Ściągnąć skórę, wyciąć kość i chrząstki. Mięso pokroić w większą kostkę, oprószyć dokładnie przyprawami, dodać łyżkę oliwy i dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Odstawić indyka na około godzinę w chłodne miejsce.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, pod koniec dodać łyżkę cukru trzcinowego i smażyć aż cukier rozpuści się. Następnie dodać mięso i obsmażyć je razem z cebulą z każdej strony. Następnie wlać przecier pomidorowy, zagotować, dodać kukurydzę z puszki wraz z sokiem, wlać mleko kokosowe i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa ( ok. 40 minut). Pod koniec doprawić solą czy pieprzem do smaku. Podawać z ryżem.

Smacznego!!!