sobota, 17 grudnia 2016

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Do zawijanego makowca robię trzecie podejście. I jak to się mówi do trzech razy sztuka. Wyszło dobrze. Co roku coś z nim nie było tak. Makowiec oczywiście był zjadliwy, ale nie wizualny. A przecież wszyscy wiemy, że najpierw je się oczyma. Uczymy się na błędach. W tym roku bardzo się starałam, by nie popełnić błędów z zeszłych lat. Jak widać udało się, bynajmniej mi się tak wydaje. Z podanego przepisu wyszły trzy sztuki, każda po około 35 cm długości. Można zrobić kilka dni wcześniej (ja właśnie tak uczyniłam), zamrozić (mrozić bez lukru) i wyjąć z zamrażalnika na kilka godzin przed podaniem.


Składniki:

ciasto drożdżowe na 3 zawijańce:

  • 3 szklanki mąki + ok. 3 łyżki do podsypania 
  • 21 g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 150 g roztopionej i przestudzonej margaryny
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru 
  • pół łyżeczki soli
  • 1-1,5 łyżki spirytusu

masa makowa:

  • 500 g maku
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 6 białek
  • łyżka miękkiego masła

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki oprócz margaryny i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostudzoną margarynę i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Uformować kulę, przełożyć do większej miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym i spokojnym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nadmiar wody odlać. Mak zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku lub dokładnie zblendować (ja właśnie tak zrobiłam). 
Do maku dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, na kształt prostokąta. Wyłożyć masę makową, pozostawiając około 3 cm pustego miejsca wzdłuż jednego, dłuższego boku(miejsce to posłuży do sklejenia strucla po zwinięciu). Zwinąć jak roladę, końce makowca podwinąć pod spód. 

Rolady przenieść delikatnie na papier do pieczenia, posmarowany olejem. Zawinąć roladę dwukrotnie w papier bardzo ściśle. Cały sukces zależy od dobrze zawiniętej rolady w papier. Jeśli zostawicie dużo luzu, rolada rozwali się.

Makowce ułożyć na największej blaszce od piekarnika w dużych odstępach. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Jeśli zobaczycie ciemną skórkę makowca przez papier, to znak że ciasto upiekło się.
Makowce wyjąć z piekarnika, ostudzić, przeciąć papier i usunąć go.

Cukier puder zalać wodą, wymieszać i polać nim ostudzone makowce. Wierzch dowolnie ozdobić, ja po prostu obsypałam makiem.

Smacznego!!!