strony

sobota, 27 lutego 2016

Tęczowy sernik na zimno

Tęczowy sernik na zimno

Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy.
Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych, jeśli chcecie naprawdę wyraziste kolory.




Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego zmielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując.
Masę podzielić na  równe porcje.
Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając.
Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć herbatniki.
Do pierwszej porcji sera wlać letnią żelatynę, zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Tortownicę włożyć do lodówki.
Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml). Wstawić szklankę do miski z zimną wodą, by szybciej nam ostygła. Lekko tężniejącą galaretkę wlać do kolejnej porcji masy serowej, zmiksować i wylać na sztywną poprzednią masę. Podobnie postępować z kolejnymi warstwami, na wierzch wylać ostatnią galaretkę. Pozostawić w lodówce, by dokładnie sernik zesztywniał.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz