sobota, 7 września 2019

Poduszkowiec czyli ciasto czekoladowe z serem

Poduszkowiec czyli ciasto czekoladowe z serem

Bardzo proste, bardzo wilgotne i oczywiście bardzo smaczne ciacho czekoladowo - sernikowe. Robi wrażenie. Wierzch ciasta zdobią pulchne czekoladowe poduszeczki, które pięknie wyrastają i są poprzerastane krateczką sernikową. Ciasto przygotujecie błyskawicznie. Najważniejsze by użyć dobrego gatunkowo sera. Jeśli użyjecie rzadkiego i taniego nie uzyskacie fajnego efektu poduszek.

Składniki:

ciasto czekoladowe:
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki oleju
  • pół tabliczki (50g) gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
sernik:
  • 0,5 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka
  • szklanka cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubić z cukrem mikserem. Dodać olej i wodę, wymieszać. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - zmiksować.
Wsypać kakao, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.

Ser, cukier i budyń dokładnie wymieszać mikserem.  Masę przełożyć do woreczka foliowego. Zrobić w nim dziurkę i wyciskać pasy sera na wierzch ciasta, tworząc na nim kratkę.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do tzw, suchego patyczka.

Smacznego!!!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz