strony

niedziela, 29 września 2019

Czekoladowy placek ze śliwkami i budyniem

Czekoladowy placek ze śliwkami i budyniem

 Aż wstyd się przyznać...Sezon na śliwki powoli mija, a u mnie ani razu nie było placka ze śliwkami. Zakupiłam więc sporą torebkę śliweczek, część schrupałam, a pozostałe wylądowały w piekarniku na placku. I to nie byle jakim placku. Czekoladowym. Kruchym. W towarzystwie cynamonu, budyniu i mlecznej czekolady na wierzchu. 

Składniki:

kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao 
dodatkowo:
  • 1 kg śliwek
  • cynamon do oprószenia śliwek
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka 

Sposób przygotowania:

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać w misce. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka oraz jajka i dokładnie wygnieść palami. Ciasto może mieć formę kruszonki. Nie musicie wygniatać go do formy ugniecionej kuli. 

Ciasto podzielić na 2 części. Blaszkę (u mnie 25x36) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzić po dnie blaszki i delikatnie ugnieść palcami. Blaszkę i pozostałą część ciasta wstawić do lodówki na około 15 minut.

W tym czasie umyć śliwki, przepołowić na pół, wyjąć pestki.
Ugotować budyń. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować w rondelku z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru. W odlanej części mleka rozmieszać 2 budynie. Gdy mleko zagotuje się, wlać rozrobione budynie i gotować około 2 minut, aż powstanie budyń.

Wyjąć blaszkę z lodówki. Na ciasto wyłożyć śliwki, oprószyć cynamonem. Wylać gorący budyń - równomiernie rozciągnąć go po wszystkich śliwkach. Na wierzch wysypać pozostałą część ciasta. Czekoladę drobno posiekać nożem, wysypać na wierzch ciasta.

Piec w 180 stopniach, przez około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem można przykryć ciasto folią aluminiową, by za mocno nie spiekło się. Wystudzić.

Smacznego!!!



1 komentarz: