poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Faszerowana cukinia z mięsem, fetą i mozzarellą

Faszerowana cukinia z mięsem, fetą i mozzarellą

Korzystając z urlopu, zbieram dobrocie, które porosły mi w moim ogrodzie. I tak, zamiast wypoczywać z książką na leżaczku i słuchać treli ptaków, miotam się po kuchni, robiąc obiad z cukinią w roli głównej, drzemy i przetwory z cukinii jednocześnie. Bo cukinia obrodziła w tym roku niesamowicie. Powoli brak mi pomysłów, co by z niej zrobić. Dzisiaj na obiad bardzo szybka cukinia z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym, pomidorkami koktajlowymi i serem feta, obsypana obficie serem mozzarellą. Szybko i pysznie.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g sera typu feta
  • 200 g sera mozzarella
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • olej do posmarowania formy do zapiekania
  • natka pietruszki
  • cukinia: użyłam 2 spore cukinie i jedną mniejszą

Sposób przygotowania:

 Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce oleju. Dodać mięso mielone, delikatnie posolić, przesmażyć. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnię, chwilkę przesmażyć. Ser feta pokroić w kostkę, dodać do farszu, doprawić pieprzem ziołowym do smaku. Wymieszać wszystko i zestawić z ognia. 

Przygotować cukinię. Umyć, osuszyć. Jeśli jest duża, przekroić na pół. Każdą połówkę przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne łyżką. W dołki powpychać farsz. Foremkę do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć cukinię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.  Sprawdzić widelcem, czy cukinia jest miękka. Na kilka minut przed końcem pieczenia wierzch cukinii obsypać startym na tarce serem mozzarellą. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!!!





 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza