środa, 20 marca 2019

Sernik z brzoskwiniami i bezą

Sernik z brzoskwiniami z bezą

To jeden z moich ulubionych serników. Piekę go od lat. Zazwyczaj w okolicy świąt. Dziś nie święto, a sernik jest :) Dawno go nie było na moim stole, naszła ochota, ser w lodówce był, brzoskwinie w spiżarce też, więc szybciutko zagniotłam kruche ciasto, a gdy chłodziło się w zamrażarce, raz dwa powstawała masa serowa. Sernik jest obłędny, nie za słodki, aksamitny, na kruchym spodzie i kruchym wierzchem przykryty.

Składniki:

kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego twarogowego z wiaderka 
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 190 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
dodatkowo:
  • duża puszka brzoskwiń 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.

Brzoskwinie odsączyć na sicie, pokroić w kostkę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Na koniec dodać ser, wsypać budyń i dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier ubijać, aż piana będzie lśniąca.

Blaszkę (u mnie 28x40) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć jedną kulę schłodzonego ciasta na tarce. Rozłożyć równomiernie na blaszce. Na to wyłożyć masę serową, a następnie brzoskwinie, lekko wciskając je w ser. Na to położyć masę bezową, a na wierzch zetrzeć drugą kulę kruchego ciasta.

Piec około 1 godziny w 180 stopniach.

Smacznego!!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz