poniedziałek, 12 listopada 2018

Szybki sernik na serkach homogenizowanych

Szybki sernik na serkach homogenizowanych

Jeśli macie w domu dzieci szkolne, to zapewne macie podobny problem. Dzieci w szkole dostają mleko lub naturalne serki homogenizowane. O ile mleko schodzi u nas z prędkością światła, o tyle serki naturalne w ogóle nie mają brania. I potem, takie serki zalegają w lodówce stosami. Latem można z nich wyczarować kolorowe serniki na zimno. Zimą, nikt nie ma ochoty na tego typu desery. Zebrałam więc kilka takich serków i w 10 minut zakręciłam sernik, na spodzie czekoladowym i lekką kruszonką z wierzchu. Tak, tak ciasto wykonacie w 10 minut, co zdolniejsi, może szybciej. Sernik wychodzi rewelacyjny i do tego bardzo efektowny. Naprawdę polecam.

Składniki:

ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 g roztopionej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 2 żółtka
masa serowa:
  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  •  3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g roztopionej margaryny
  • 2 białka 

Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i żółtka, delikatnie palcami wyrobić ciasto jak na kruszonkę. Ma mieć konsystencję grubszego piasku.

Serek homogenizowany utrzeć krótko z cukrem, wanilią, dodać budyń w proszku, roztopioną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.

Blaszkę (u mnie 25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać 3/4 ciasta, na to wylać masę serową, wierzch obsypać pozostałą częścią ciasta.

Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.

Dokładnie ostudzić.

Smacznego!!!