niedziela, 25 listopada 2018

Katarzynka

Katarzynka

Ciasto, swoją nazwę zawdzięcza piernikom Katarzynki. Są to najbardziej znane pierniki w Toruniu. Piekłam już kiedyś to ciacho. Pamiętam, że jedynym problemem przy pieczeniu, było znalezienie w sklepach owych pierników. Nic się nie zmieniło od tamtego czasu. Połowa dnia stracona na poszukiwaniach, udało się jednak. Jak to się mówi"...najciemniej pod latarnią..." Ciasto dedykowane oczywiście wszystkim Katarzynom, w dniu ich święta. Zresztą spory kawałek powędruje właśnie do Katarzyny zamiast kwiatka :) Ciasto robi się bardzo szybko. Przełożone jest powidłami śliwkowymi - idealne połączenie z piernikiem, oraz masą budyniową. Wierzch zwieńczony startą gorzką czekoladą. 

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
dodatkowo:
  • 3 opakowania pierników Katarzynki (18 sztuk)
  • słoik powideł śliwkowych
  • 70 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, miksując cały czas na najwyższych obrotach, aż piana będzie lśniąca i cukier nie będzie wyczuwalny. Obroty zmniejszamy do minimum i dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując, następnie po jednej łyżce oleju. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką.

Blaszkę (u mnie 25x40) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy.

W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy, resztę mleka gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy proszek i gotujemy budyń. Studzimy.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładki krem.

Biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie układamy pierniki Katarzynki, na pierniki 3/4 części kremu, na krem drugi blat biszkoptu i na górę pozostałą część kremu. Wierzch obsypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego!!!