sobota, 27 października 2018

Puree dyniowe

Puree dyniowe

Jeśli nie macie pomysłu, jak wykorzystać olbrzymią dynię, to proponuję szybciutko zrobić puree  dyniowe czyli mus z pieczonej dyni. Będzie to świetna baza do zrobienia wszelakich ciast, babeczek, zup, można zamrozić, zawekować i cieszyć się zimą cudownym zapachem, smakiem i kolorem pieczonej dyni.


Składniki:

  • dynia

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć dokładnie środek z nasienia i miękkiego miąższu otulającego nasiona. Dynię pokroić na mniejsze cząstki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pociętą dynię, skórką do dołu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blachę z dynią. Piec około pół godziny - do momentu, aż widelec swobodnie, miękko wejdzie w dynię. Dynię całkowicie wystudzić. Zeskrobać łyżką miękki miąższ, skórkę wyrzucić. Miąższ zblendować na gładki mus.

Smacznego!!!