sobota, 27 października 2018

Dżem dyniowo jabłkowy

Dżem dyniowo-jabłkowy

Przeróbki dyni ciąg dalszy...dżem z dyni i jabłek, mocno słodki i mocno goździkowy. Oj będą pyszne naleśniki z tym dżemem :) Taki dżemik można również wykorzystać do szarlotki, pleśniaka, do czego tylko chcecie. Najlepszy jest taki jedzony łyżeczką, prosto ze słoiczka :)

Składniki:

  • 2,5 kg dyni( waga już po obraniu)
  • 2 kg jabłek (waga już po obraniu)
  • łyżka goździków
  • 4 cytryny
  • 1 kg cukru
  • szklanka wody
Dynię obrać, wydrążyć środek (nasiona można wybrać i wysuszyć będą w sam raz do zjedzenia), pokroić w kostkę, wrzucić do dużego gara. Wlać szklankę wody, wsypać cukier, garnek przykryć, gotować na średnim ogniu, aż dynia lekko się zacznie rozpadać. 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Cytryny wyszorować, sparzyć, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Sok i skórkę wymieszać z jabłkami i wrzucić do garnka z dynią, dodać goździki. Gotować bez pokrywki do momentu, aż dżem zacznie mocno gęstnieć ( około 1,5 godziny). Goździki wybrać, jeśli owoce się nie rozgotowały, to dżem można zblendować na gładką masę. 
Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcać, odwrócić słoiki do góry dnem. Nie należy już pasteryzować.

Smacznego!!!