sobota, 6 października 2018

Bananowe babeczki z migdałami

Bananowe babeczki z migdałami

W całym domu unosi się cudowny zapach pieczonych bananów...Nie było chętnych na banany, leżały, dojrzewały, pewnie wylądowałyby w koszu, ale zlitowałam się nad nimi i wylądowały w babeczkach. A babeczki z kolei, znikają jedna za drugą, jeszcze nie zdążyły ostygnąć, jeszcze parują, jeszcze w domu unosi się zapach pieczonego ciasta, a babeczek coraz mniej :) Takie babeczki to wspaniały pomysł na zutylizowanie niechcianych bananów. Szybko i smacznie powstaną przepyszne babeczki z dodatkiem chrupiących migdałów.

Składniki:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka nutelli
  • szczypta soli
  • 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Banany dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać mleko, olej, jajko i wymieszać. W drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, wanilię i nutellę. Wymieszać. Połączyć mokre składniki z suchymi, wymieszać łyżką. Migdały posiekać nożem, dodać do ciasta, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, albo tak jak ja to zrobiłam, pociętym papierem do pieczenia. do każdej papilotki nałożyć ciasta, nie do końca, by babeczki nam później nie wyleciały. Przy wyższych papilotach , można nałożyć ciut więcej.
Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut. 

Smacznego!!!