niedziela, 10 czerwca 2018

Piegusek z truskawkami

Piegusek z truskawkami

Skoro truskawki opanowały stragany, to musiały i opanować moje myśli i moją lodówkę. Koktajle truskawkowe i truskawki z cukrem. To tak na co dzień i na przemian. Trzeba się nacieszyć truskawkami póki są. No ale jak zbliża się weekend, no to chce się jakiegoś solidnego kawałka ciasta. Najlepiej z truskawkami :) A że żar z nieba się leje, to najlepiej coś szybkiego, na bazie galaretki i z duuuużą ilością truskawek. By nie było nudno spód ciasta to makowy biszkopt. Mak, musowa galaretka i puszysta śmietanka z dodatkiem truskawek....Oj tak...to jest to!

Składniki:

makowy spód:
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki maku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 30%
  • ok. 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 200 ml wrzątku
galaretkowy mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml wrzątku 

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, nie przerywając miksowania. Ubijać, aż masa będzie lśniąca. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do piany i wymieszać łyżką. Na końcu wsypać mak i dokładnie, ale krótko wymieszać. 
Blaszkę (u mnie 25x40) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i piec w 170 stopniach przez około 30 minut. Ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. 
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać zimną, lekko tężniejącą galaretkę. Zmiksować. 
Na zimny spód makowy wyłożyć cienką warstwę śmietanową, ułożyć połówki truskawek, jedna obok drugiej i wyłożyć pozostałą masę śmietanową. Wyrównać. Wstawić do lodówki.

2 galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. 
Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować na mus. Dodać cukier puder, wymieszać. Gdy galaretka zacznie lekko sztywnieć wlać ją do musu i wymieszać. Wstawić do lodówki, by szybciej nam zżelowała. 

Na wierzch wylewamy gęstniejącą musową galaretkę i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego!!!