sobota, 2 czerwca 2018

Kruche rurki z kremem truskawkowym

Kruche rurki z kremem truskawkowym

Powiem krótko. Rurki są pyszne, ale bardzo pracochłonne. Ciasto robi się w mig, ale samo przygotowanie rurek wymaga sporo czasu i zaangażowania. No chyba, że posiadacie 40 foremek, to praca będzie naprawdę przyjemna i szybka, bo wszystko zrobicie za jednym zamachem. Ja niestety posiadam rurek tylko 10. A, że rurek wyszło 40, to pracy miałam na 4 razy. A jeszcze przy drugim razie nie wiedzieć czemu, zgasł mi piekarnik, więc czekałam i czekałam i czekałam na rurki aż się zarumienią,  a tu nic. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Rurki wyszły przepyszne, krem baaardzo truskawkowy, a same rurki bardzo kruche. I przy najbliższej okazji zakupię następnych 10 foremek na rurki, to i praca moja będzie szybsza.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny
  • 250 g śmietany 18%
krem truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 4-6 łyżek cukru ( wszystko zależne jak bardzo słodkie macie truskawki) 
  • 2 budynie waniliowe
  • pół szklanki soku (ananasowego bądź jabłkowego)
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • odrobina margaryny do smarowania foremek
  • cukier kryształ do obtoczenia rurek

Sposób przygotowania:

Potrzebne będą specjalne foremki do rurek. 

Mąkę, sól, margarynę oraz śmietanę krótko wyrobić na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Truskawki umyć, odszypułkować, zblendować.  Truskawki przełożyć do rondelka, wsypać cukier i zagotować. W połowie szklanki soku rozmieszać 2 opakowania budyniu i wlać do gotującego się musu truskawkowego. Ugotować budyń i ostudzić. 

Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu truskawkowego, ciągle miksując.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 lub 3 części. Stolnicę podsypać odrobiną mąki. Każdą część cienko rozwałkować (na około 1mm)  na długość około 35 cm. Za pomocą radełka, lub noża wycinać paski o szerokości około 2 cm. 

Każdą foremkę posmarować odrobiną margaryny. Następnie owijać paskiem ciasta, zaczynając od węższej strony foremki. 

Każdą foremką z ciastem obtoczyć do połowy cukrem. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc częścią nie obsypaną cukrem.

Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut na lekko złoty kolor.

Wyjąć upieczone rurki z piekarnika, przestudzić chwilkę i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek.

Rurki całkowicie ostudzić.

Zimne rurki napełniać kremem za pomocą szprycy, bądź rękawa cukierniczego.

Smacznego!!!