poniedziałek, 11 czerwca 2018

Kotlety mielone z piekarnika z papryką fetą i bazylią

Kotlety mielone z piekarnika z papryką i fetą

 Kotlety mielone są uwielbiane przez Polaków. To prawdziwy klasyk na na naszych stołach, który bez dwóch zdań przeszedł do polskiej tradycji. Tradycja tradycją, ale kotlet czasem trzeba odmłodzić i unowocześnić. Dużo w tym kierunku nie trzeba robić. Wystarczy klika składników dodać, zamiast smażenia, upiec w piekarniku i też będzie pysznie. A konkretniej: mięso mielone z indyka wymieszane ze świeżą czerwoną papryką, podsmażoną cebulką, serem feta oraz świeżą bazylią i zapieczone w piekarniku. Obiad jak się patrzy i to bez sterczenia nad patelnią :)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy do posmarowania kotlecików
  •  łyżka oliwy do podsmażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Paprykę wydrążyć z gniazda nasiennego, usunąć białe błonki i pokroić w drobną kostkę. Fetę pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wyrobić. Formować okrągłe kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kotlet posmarować odrobiną oliwy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Smacznego!!!