Rwany chlebek czosnkowy z mozzarellą
W weekend zabrakło mi czasu na słodki wypiek. Ale to nie oznacza, że zrezygnowałam z pieczenia...O, nie...Ale tym razem piekłam bardziej wytrawnie. Pokusiłam się na rwany chlebek. Mocno czosnkowy, z dodatkiem sera mozzarella i pietruszki. Połowę zjedliśmy nim zdążył ostygnąć - wg mnie taki jest najlepszy. Ser mozzarella ciągnął się fantastycznie, a zapach czosnku wypełnił dom na wiele, wiele godzin :) Taki chlebek będzie idealną przystawką. Każdy rwie ile chce :)Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- szklanka mleka
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- 4 łyżki masła
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pęczek natki pietruszki
- około 150 g potarkowanego sera mozzarella
- 6 dużych ząbków czosnku
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Masło rozpuścić w ciepłym mleku. Do mąki dodać letnie mleko z masłem i jajka. Zagnieść elastyczne ciasto - około 10 minut. Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.Masło na farsz roztopić i przestudzić. Pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać natkę, czosnek i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt dużego prostokąta.Posmarować ciasto masłem czosnkowym, posypać mozzarellą (1-2 łyżki sera zostawić do posypania wierzchu chlebka). Prostokąt pociąć w długie paski ( u mnie wyszły 4 pasy długości mniej więcej 50cm) Paski z farszem poskładać w harmonijkę. Długą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Harmonijki wkładać do blaski, jedna koło drugiej, pionowo. Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierch chlebka, przed włożeniem do piekarnika, posypać pozostawioną mozzarellą. Wstawić do piekarnika, piec około 30-35 minut do zrumienienia się chlebka.
Smacznego!!!
Co to jest potarkowany ser?
OdpowiedzUsuńSer starty na tarce do warzyw.
Usuń@Drugaanka naprawdę tak ciężko się domyśleć?
Usuńtak
UsuńZrobiłem na świeżych drożdżach, wyrósł rewelacyjnie połowa zjedzona na ciepło 😁
OdpowiedzUsuń@Drugaanka naprawdę tak ciężko się domyśleć?
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło trochę klejące. Tak ma być?
OdpowiedzUsuńWspaniały smak. 🥰
OdpowiedzUsuńA ile świeżych drożdży zamiast suszonych???dziękuję za podpowiedź
OdpowiedzUsuń25g 😊
UsuńA ile świeżych drożdży??
OdpowiedzUsuń25g
UsuńNa serio niezle wyszlo - dzieki
OdpowiedzUsuńAle u mnie calosc na dole plywala w tym masle
Tak ma byc bo sie nie upiecze czy moze dac mniej masla?
Można dać mniej masła, mimo wszystko powinno się udać, masło do smarowania powinno być przestudzone, wtedy konsystencja nie będzie płynna
OdpowiedzUsuń