piątek, 2 lutego 2018

Kaszotto chakalaka

Kaszotto z pęczaku chakalaka

Ostatnimi czasy mam straszną ochotę na kaszę pęczak. Mogłabym jeść i jeść bez końca. Smakuje mi nawet sam pęczak z masłem. No ale przecież nie mogę ciągle serwować rodzinie suchego pęczaku. Dlatego dzisiaj proponuję rozgrzewające, ostre kaszotto - pęczotto chakalaka, idealne na chłodne dni, z dużą ilością składników i warzyw i co najważniejsze, szybkie i proste w przygotowaniu. Pikantność można dozować wg własnego upodobania.

Składniki:

  •  1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • łyżeczka curry
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta (lub więcej jeśli lubicie) chili
  • pieprz
  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietany 30 %
  • kilka listków posiekanej bazylii
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

 Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, na głębokiej patelni lub garnku i grubym dnem, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko przesmażyć. Wsypać pęczak, dodać curry, słodką paprykę, chili i smażyć około 2 minut. Następnie wlewać partiami bulion. Gotować na małym ogniu pod przykryciem i w miarę potrzeby mieszać i dolewać bulionu. Następnie dodać potarkowaną na grubych oczkach marchew oraz imbir i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Na koniec dodać pomidory, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę i gotować bez przykrycia do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem dodać śmietanę i gotować jeszcze 3 minuty. 
Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.

Smacznego!!!