poniedziałek, 19 lutego 2018

Babka na oranżadzie z bakaliami

Babka na oranżadzie z bakaliami

Dzisiejsza babka powstała na bazie gazowanego napoju. Ja użyłam 7-up, ale może to być jakikolwiek napój słodzony, byle by był gazowany. Baba wyszła wilgotna, puszysta, napakowana żurawiną, suszonymi śliwkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i co najważniejsze - cudownie pachnąca cytrusami. Prosta w przygotowaniu, więc do dzieła, będzie w sam raz do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oranżady (użyłam 7-up)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanka oleju
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • pół szklanki bakali: żurawina, pocięta w kosteczkę suszona śliwka oraz kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier, ciągle miksując. Dodać po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z bakaliami i dodać do masy jajecznej. Wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać - na najniższych obrotach miksera.
Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, przez około 45 minut - aż do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z blaszki i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!