poniedziałek, 11 grudnia 2017

Sos, polewa toffi

Sos, polewa toffi

Zamiast sztucznych polew z torebki do dekoracji ciast, polecam łatwą i szybką polewę toffi. Jest niezastąpiona przy wszelakich wypiekach, sernikach, babkach, szarlotkach czy też zwykłych naleśnikach, lodach czy też gofrach. Zrobicie ten sos w mig.

Składniki:

  • szklanka cukru trzcinowego
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cukier, masło oraz śmietanę włożyć do rondelka. Wymieszać i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i często mieszając gotować około 3 minut, aż sos zredukuję się i ładnie zgęstnieje. Dodać sól, wymieszać i gotowe. Nie gotujcie za długo, bo chyba chcecie otrzymać sos-polewę, a nie krówki :)   Sos po ostudzeniu zesztywnieje.

Smacznego!!!