niedziela, 17 grudnia 2017

Ciasto pomarańczowo-żurawinowe

Ciasto pomarańczowo-żurawinowe

 Żurawina z pomarańczą idealnie komponują się w tym cieście. Będziecie mile zaskoczeni efektem. Taka babka na świątecznym stole na stałe zagości w moim menu. Zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie, a sami Wiecie jak czas jest ważny tuż przed świętami :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • otarta skórka z 2 pomarańczy (średnich)
  • łyżka soku z pomarańczy
  • szklanka suszej żurawiny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do obsypania cukier puder

Sposób przygotowania:

Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć wierzchnią pomarańczową skórkę. 
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W drugiej misce mieszamy dokładnie cukier, cukier waniliowy oraz otartą skórkę pomarańczową. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej oraz łyżkę soku z pomarańczy. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi, mieszamy.  Dodajemy żurawinę i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie 9x28).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 70 minut. Jeśli wierzch babki nam się spieka, należy przykryć ją folią.

Po całkowitym wystudzeniu obsypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!!!