poniedziałek, 11 grudnia 2017

Babeczki piernikowe z polewą toffi

Babeczki piernikowe z polewą toffi

Wyobrażacie sobie Święta Bożego Narodzenia bez zapachu pieczonego piernika? Ja nie :) Wszyscy w domu uwielbiają zapach przypraw korzennych wydobywający się podczas pieczenia pierniczków, pierników, czy tak jak dziś babeczek piernikowych. A że babeczki kocha moja córka, a pierniki kochają wszyscy, więc szybciutko zamieszałam składniki i powstał taki przedsmak świątecznych wypieków.  Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli 
dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Suche produkty (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawa piernikowa, sól) wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać mokre składniki (mleko, miód, olej, jajko). Połączyć ze sobą składniki suche i mokre. Wymieszać łyżką.
Papilotki umieścić w formie do muffinek. Nalewać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu polać babeczki polewą toffi i ozdobić posypką.

Smacznego!!!