sobota, 18 listopada 2017

Krokiety z brokułem, marynowaną papryką i żółtym serem

Krokiety z brokułem, marynowaną papryką i żółtym serem

Krokiety, czy też wytrawne naleśniki (jak kto woli) uwielbiam. Jeść oczywiście. Gorzej z przyrządzaniem. Samo smażenie naleśników to dla mnie rzecz niesamowicie nudna, monotonna i mechaniczna. A potem nadziewanie, zwijanie, panierowanie i smażenie...echh...Gdyby tak ktoś za mnie robił te wszystkie czynności, mogłabym jeść krokiety co najmniej raz na tydzień. Bo uwielbiam je jeść. Nie ważne z czym, czy na słodko, czy z mięsem, czy też warzywami...uwielbiam...Więc, jeśli już zabieram się za robienie krokietów, to przyrządzam je w ilości dla pułku. I mam obiad z głowy na 2 dni :) A dzisiejsze krokiety to trochę taki misz masz lodówkowy. Wyszło jednak pysznie. Farsz z gotowanego brokuła, marynowanej czerwonej papryki, smażonej cebulki i czosnku oraz startego żółtego sera. Do tego czerwony barszczyk do popicia i obiad jak się patrzy.

Składniki:

  • 10-15 sztuk usmażonych naleśników
  • 500 g brokuła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • pół dużej marynowanej papryki
  • sól
  • pieprz
panierka:
  • tarta bułka
  • 2 jajka
dodatkowo:
  • olej do smażenia krokietów 

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę w garnku. Dodać łyżkę soli. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku i gotować około 6 minut. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w kostkę. 
Brokuła pognieść widelcem. Jeśli łodyga jest za twarda, pokroić drobno nożem. Do pogniecionego brokuła dodać cebulę z czosnkiem, paprykę marynowaną, żółty ser, doprawić wszystko solą i pieprzem, wymieszać.
Na każdy naleśnik położyć 2 łyżki farszu, rozsmarować, zawinąć jak gołąbka.
Jajka roztrzepać widelcem. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Smacznego!!!