wtorek, 26 września 2017

Kolorowe kotleciki z piersi kurczaka

Kolorowe kotleciki z piersi kurczaka

Kolejna propozycja przygotowania kotletów. By nie było nudno, oczywiście :) Tym razem na kolorowo - żółta kukurydza, czerwona papryka i zielona natka pietruszki. Mięso z piersi kurczaka siekane, wymieszane z warzywami, żółtym serem i nietuzinkowy obiad gotowy. Serdecznie polecam.

Składniki :

  • 4 pojedyncze filety
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g żółtego sera
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  •  olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Paprykę wydrążyć z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sicie. Natkę drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa i ser dokładnie ze sobą wymieszać. Wsypać mąkę, wbić 2 jajka, doprawić do smaku solą pieprzem i czosnkiem i dokładnie wymieszać. 
Formować w rękach małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego !!!