niedziela, 16 lipca 2017

Rolada biszkoptowa z malinami

Rolada biszkoptowa z malinami

W ogrodzie mam krzak maliny czerwonej i białej. Niestety nigdy nie zdążę nazbierać porządnej ilości na konkretny deser czy też ciasto, gdyż "czyjeś małe rączki" systematycznie wybierają dojrzałe malinki. Już od dłuższego czasu chodziła za mną rolada z owocami, więc pofatygowałam się na stragan, kupiłam maliny i w ukryciu przed małą buzią :) by maliny nie zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach szybciutko zrobiłam roladę biszkoptową z masą śmietanowo-malinową. Och co to był za smak...Niestety załapałam się tylko na jeden kawałek, bo ciasto zniknęło w oka mgnieniu.


Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa śmietanowo-malinowa:
  • 400ml śmietany 30%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500g malin
dodatkowo cukier puder do posypania rolady.

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodawać porcjami cukier i miksować do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką. 
Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na blachę, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 12-15 minut do lekkiego zarumienienia. Dużą czystą ściereczkę lnianą obsypać cukrem pudrem. Wyciągnąć gorący biszkopt z piekarnika, przerzucić go papierem do góry na ściereczkę, ściągnąć papier a następnie razem ze ściereczką zwinąć biszkopt w roladę i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami cukier puder i nadal miksować. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Następnie  wlać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Wlać ciepłą rozpuszczoną żelatynę do śmietany, zmiksować dokładnie. 3/4 malin wsypać do masy śmietanowej, zmiksować. Wstawić masę na 10 minut do lodówki. Biszkopt rozwinąć, rozsmarować gęstniejącą masę i rozsypać po całości pozostałe maliny. Roladę znowu zwinąć i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!!!