piątek, 14 lipca 2017

Błyskawiczny tort śmietanowo-owocowy

Błyskawiczny tort śmietanowo-owocowy

Taki torcik zrobiłam sobie na własne urodziny. Córka stwierdziła, że w urodziny tort musi być więc i był. Szybko, sprawnie, lekko i przepysznie. Owoce dowolne, sezonowe, z puszki, z kompotu, co kto lubi i co kto ma. I tak wyjdzie super.

Składniki:

  • 200-300 g okrągłych biszkoptów (ilość uzależniona od wielkości biszkoptów i tortownicy)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietanfixu
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • owoce: truskawki, borówki

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie odsączyć na sicie, sok zlać do miseczki. Dno tortownicy (u mnie 26cm) wyłożyć folią spożywczą.  
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy i cukier puder, dokładnie zmiksować, do uzyskania sztywnej, gęstej masy.
Biszkopty maczać w soku z brzoskwiń i układać na dnie tortownicy, następnie rozłożyć 1/3 części śmietany, posypać ulubionymi owocami. Czynność tę wykonać 3 razy, tyle właśnie ma powstać warstw. Wierzch udekorować owocami.
Wstawić tort na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!!!