sobota, 29 kwietnia 2017

Błyskawiczna nalewka pomarańczowo-goździkowa

Błyskawiczna nalewka pomarańczowo-goździkowa

Błyskawicznie zrobicie i błyskawicznie zniknie z butelek :) Tak błyskawicznie, że nie zdążyłam zrobić fotek w kieliszku. W dziwnych okolicznościach, zniknęła ostatnia butelka, która miała służyć ku sesji zdjęciowej :) Winny się znalazł, pusta butelka również, ale zawartość butelczyny przepadła na zawsze:) Fajna, prosta i niezwykle smaczna nalewka z pomarańczy. Z cudownym posmakiem goździków i o pięknym pomarańczowym kolorze. Jeszcze zdążycie kupić pomarańcze!!! :)

 

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg pomarańczy
  • 40 goździków
  •  2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 litr wódki

Sposób przygotowania:

Pomarańcze sparzyć i wyszorować szczoteczką.
2 szklanki wody zagotować z cukrem i goździkami. Gotować około 15 minut, aż syrop delikatnie zgęstnieje. Ostudzić.
2 pomarańcze pokroić   w plastry.
Z dwóch następnych obrać bardzo cienko skórkę - bez białego miąższu (albedo). Najlepiej sprawdzi się tutaj obieraczka do warzyw. 
Ze wszystkich całych pomarańczy wyciskamy sok.
Ostudzony syrop łączymy z sokiem z pomarańczy, skórkami z pomarańczy oraz z plastrami. Wlewamy wódkę, mieszamy. Przelewamy wszystko do słoja, przykrywamy słój i odstawiamy nalewkę na 24 godziny w chłodne miejsce. 
Po tym czasie wszystko przecedzamy, z plastrów wyciskamy soki i wlewamy nalewkę do butelek. Nalewkę można przechowywać kilka miesięcy, u mnie zniknęła w kilka dni:)
Smacznego!!!