wtorek, 14 lutego 2017

Sałatka z buraków z ogórkiem i chrzanem

Sałatka z buraków z ogórkiem i chrzanem

Uwielbiam czerwone buraki. Dlatego bardzo często goszczą na moim stole. W spiżarni zawsze stoi ogromny zapas buraczków na zimę, ale by nie było nudno, czasem gotuję buraki i przyrządzam buraczki nieco inaczej niż w słoiczku. Tym razem z sałatce wylądował ogórek kiszony, jabłko, szczypiorek oraz chrzan. Czyli odrobina słodyczy, kwasowości i ostrości i powstała ogromna bomba witaminowa. W sam raz do kotleta i gotowanych ziemniaczków.


Składniki:

  • 5 czerwonych buraków (około 1kg) 
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • cebula
  • pęczek szczypiorku
  • puszka kukurydzy 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki dokładnie umyć, wyszorować, i ugotować w wodzie do miękkości. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na średniej tarce do warzyw. Jabłka obrać, wydrążyć nasienie i również zetrzeć na tarce.
Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Śmietanę, majonez i chrzan wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Przełożyć gotowy sos do warzyw i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!!!