poniedziałek, 20 lutego 2017

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut

Jeśli kochacie pączki i nie wyobrażacie sobie tłustego czwartku bez pączków, ale niestety nie macie czasu na ich przyrządzenie, to jest to przepis właśnie dla Was!!! W czasie kiedy będziecie rozgrzewać olej w rondlu, przygotujecie przepyszne pączki! Dosłownie 5 minut. Są to pączki na bazie białego twarogu i proszku do pieczenia. Pyszne, wilgotne, puszyste pączki, a właściwie mini pączusie. Zrobiłam je późnym wieczorem, dnia następnego talerz z pączkami był pusty. Większość zjadły dwie zgłodniałe sześciolatki, które pałaszowały jeden pączek za drugim, a ja miałam tylko nadzieję, że brzuszki ich nie rozbolą :)


Składniki:

  • 400 g białego sera zmielonego z wiaderka
  • 3 jajka
  •  łyżka spirytusu
  • 3 czubate łyżki cukru pudru + odrobina do oprószenia pączków 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu cytrynowego!!! 
  • olej do smażenia pączków

Sposób przygotowania:

W rondlu z grubym dnem rozgrzać sporą ilość oleju. Gdy będziemy wrzucać pączki, ogień pod palnikiem zmniejszyć na średni, by pączki za szybko się nie zarumieniły. W czasie kiedy olej rozgrzewa się ser zmiksować z cukrem pudrem i jajkami na jednolitą masę. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól i ponownie zmiksować. Na koniec dodać spirytus oraz aromat i dokładnie wszystko wymieszać.
 Ciasto wychodzi dość kleiste, ale nie przejmujcie się, pączki na pewno wyjdą. Najlepiej ręce wysmarować olejem i formować małe kulki o średnicy mniej więcej 3-4 cm. Kulki wrzucać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować z oleju i układać na ręczniku papierowym, by nadmiar oleju pozostał na papierze. 
Gdy pączki przestygną obsypać je cukrem pudrem. 

Smacznego!!!