środa, 8 lutego 2017

Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

Kilka butelek Kubusia, zakupionych w promocyjnej cenie, zaowocowało między innymi tym ciastem oraz ślizgiem jabłuszko dla mojej córki, który to był dodawany do owych butelek. Ślizg jest jak znalazł, zima w pełni, śnieg pada już trzeci dzień, a po śniegowych hulankach na sankach i ślizgu kubek gorącej herbaty i kawałek ciasta kubuś jest całkiem na miejscu :) Delikatny biszkopt, masa kubusiowo-budyniowa, bita śmietana, herbatniki i polewa czekoladowa....Nie za słodko, kolorowo i bardzo apetycznie.


Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1 l soku przecierowego Kubuś (smak i kolor dowolny, ja użyłam marchew, banan, pomarańcz) 
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła
bita śmietana:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ewentualnie śmietan-fix ( nie miałam, użyłam śnieżki)
polewa czekoladowa:
  • 125 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka żelatyny
dodatkowo:
  • około 200g herbatników

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać porcjami cukier nadal ciągle miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gładka dodawać po jednym żółtku, dalej miksują. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać łyżkę wody i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 26x40) wysmarować margaryną i obsypać mąką. Ciasto przelać do blaszki i wyrównać. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić.

Odlać około szklankę soku. Resztę zagotować z cukrem. W szklance rozmieszać budynie. Do gotującego się soku wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować około 1 minuty, aż powstanie gładki budyń. Budyń ostudzić. Masło utrzeć w misce na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu dalej ucierając.

Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową i wyrównać.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno(jeśli używacie śmietan-fix śmietanę ubić razem z nim). Pod koniec dodać cukier waniliowy i  dalej miksować. 

Bitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Na wierzchu ułożyć ściśle jeden koło drugiego herbatniki.

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier oraz kakao zagotować w rondelku na małym ogniu. Lekko przestudzić i dodać namoczoną  żelatynę, wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Na koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Polewę wylać równomiernie na herbatniki.

Ciasto schłodzić.

Smacznego!!!