poniedziałek, 21 listopada 2016

Pasta z awokado z czosnkiem

Pasta z awokado z czosnkiem

W awokado zakochałam się dawno dawno temu...Będąc biedną studentką dorabiałam sobie zbierając brokuły za granicą. Szef, za dobrą i owocną pracę, od czasu do czasu urządzał małe przyjęcia, na których serwowane były awokado z krewetkami i sosem majonezowym. Dla studentki, która jadała 3 razy dziennie: na śniadanie, obiad i kolację płatki z mlekiem, awokado i krewetki to była istna rozpusta i czyste szaleństwo kulinarne :) Dziś te chwile wspominam z miłym uśmiechem na twarzy. Ale jedzenie awokado nadal wzbudza we mnie silne emocje :) Uwielbiam!!! Choć samo awokado w smaku jest nijakie, to dodając kilka prostych składników, można stworzyć naprawdę fajne rzeczy. Tak jak dziś. Awokado+czosnek+cytryna+sól ,pieprz+oliwa i powstaje przepyszna pasta do pieczywa.


 Składniki: 

  • 1 awokado
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Awokado przekroić na pół. Wyciągnąć pestkę. Łyżką wydrążyć cały miąższ. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miseczki przełożyć miąższ bez skórki, sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz do smaku i wszystko zblendować. Zamiast blendowania można użyć widelca i dokładnie wszystko ugnieść. 



Smacznego!!!