czwartek, 10 listopada 2016

Kurczak barbecue

Kurczak barbecue

Kurczak w naszej rodzinie jest uwielbiany. Nie ważne czy gotowany, pieczony, smażony czy grillowany, zawsze jest mile widziany na talerzu. By kurczak nie stał się nudny, szukam nowych przepisów z kurczakiem w tle lub w roli głównej. Nie jest to trudne, kurczak jest wdzięcznym mięsem, że można z niego wyczarować wszystko i zawsze się udaje. Tym razem przygotowałam pałki (podudzia) w sosie barbecue. Mięso wyszło kruche, słodko-pikantne, bardzo apetyczne. Ja użyłam pałek, ale bardzo fajnie wyjdą też skrzydełka, podzielone na 2 części (bez lotek), lub też udka. 


Składniki:

marynata:
  • 1,5 kg pałek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
sos barbecue:
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 1/2 szklanki keczupu pikantnego
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki chili w proszku (zależy jak bardzo pikantnie lubicie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/3 szklanki sosu pomidorowego (dałam sos paprykowy)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą. Pałki umyć, osuszyć, przełożyć do miski i zalać marynatą. Dokładnie obtoczyć mięso marynatą i pozostawić w lodówce na co najmniej pół godziny, co jakiś czas mieszając pałki w misce.

Następnie mięso odsączyć i usunąć marynatę.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz pozostałe składniki i wymieszać. Gotować 8-10 minut często mieszając. Pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i posmarować lekko marynatą. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec przez godzinę. Po 30 minutach smarować pałki pozostałą marynatą co 10 minut.

Smacznego!!!