wtorek, 22 listopada 2016

Kruche ciasto z kajmakiem bezą i dżemem

Kruche ciasto z kajmakiem bezą i dżemem

Dżemy, dżemy, dżemy...tyle ich w mojej spiżarni, że mogłabym obdzielić słoiczkami pół pólku. Słodkie, kwaśne, gęste, te ulubione i te mniej ulubione...Na każdy słoiczek dżemu przyjdzie odpowiednia pora. Każdy słoik wyląduje w końcu na grzance, bułce, naleśniku lub tak jak dzisiaj na kruchym placku. 


Składniki:

kruche ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
  • 5 białek
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu (najlepiej kwaśnego - z czarnej porzeczki)
  • 70 g płatków migdałowych
  • puszka masy kajmakowej 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać wszystko nożem, dodać cukier, żółtka i zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na 2 równe części.

Blaszkę (u mnie 33x25) wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Posmarować wierzch dżemem. Drugą część ciasta umieścić w lodówce.

Składniki na bezę podzielić na 2 części. Połowę białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać połowę cukru i ubić tak by powstała lśniąca i sztywna piana. Następnie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na pierwszą część ciasta z dżemem.
Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Placek wyjąć, ostudzić.

Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta, rozwałkować,  ubić pozostałą bezę, wyłożyć ją na rozwałkowane ciasto i dodatkowo posypać bezę płatkami migdałowymi. Upiec i ostudzić.

Zimny placek z dżemem posmarować masą kajmakową i przykryć plackiem z płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!