poniedziałek, 7 listopada 2016

Ciasto marchewkowe z dżemem i polewą

Ciasto marchewkowe z dżemem i polewą

Kiedy oznajmiłam w domu, że będzie ciasto marchewkowe, mąż zrobił paskudną minę, usłyszałam tylko coś w rodzaju blee...Ciekawe tylko, dlaczego ciasto zniknęło z talerza w niewyjaśnionych okolicznościach :)
Polecam wszystkim. Ciasto robi się błyskawicznie, wystarczy przełożyć dżemem, najlepiej kwaśnym, by złamać słodkość ciasta, i polać aksamitną polewą czekoladową. Ciasto jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach. Swoją prostotą może bez dwóch zdań dorównać niejednemu ciastu z masami, kremami i galaretkami.  


Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 5 jajek
  • łyżeczka cynamonu
  • opakowanie przypraw korzennych do piernika
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
dodatkowo:
polewa czekoladowa:
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ewentualnie łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą jasną masę. Następnie dodać mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia cynamon i przyprawę do piernika, wszystko razem zmiksować na jedolitą masę. Dodać marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodawać partiami ubitą pianę i dokładnie ale delikatnie mieszać łyżką, aż do połączenia się piany z masą.
Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie 20x20) wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Stan upieczenia najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem. Ciasto ostudzić, przekroić na 2 blaty, przełożyć blaty dżemem. 

Śmietanę zagotować na parze (na rondelku z gotującą się wodą ustawić metalową miseczkę w której będziemy przygotowywać polewę)


Dodać cukier, połamaną czekoladę i mieszać wszystko, aż polewa uzyska aksamitną konsystencję. Polewą dokładnie smarujemy wierzch ciasta. 

Smacznego!!!