środa, 23 listopada 2016

Bitki duszone w winie i jabłkach

Bitki duszone w winie i jabłkach

 Dzisiejsze danie jest to typowa polska kuchnia. Zwłaszcza, że wino ściągnęłam bezpośrednio z gąsiorka :) więc wiadomo, że polskie, a jabłka pochodzą z mojej jabłonki, Jednym słowem swojsko i domowo:) Do bitek obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty i oczywiście gotowane ziemniaczki. Obiad, że palce lizać :) skromnie mówiąc.


Składniki:

  • 1 kg szynki
  • szklanka czerwonego wina
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • duża cebula
  • 3 jabłka
  • bulion (użyłam z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • granulowany czosnek
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Szynkę umyć, osuszyć, pociąć w 1-2 cm plastry i lekko rozbić. Plastry oprószyć pieprzem, czosnkiem i czerwoną papryką, dokładnie wetrzeć przyprawy dłońmi.
Mięso przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do rondla. Cebulę posiekać i przesmażyć na lekko brązowy kolor na tej samej patelni co mięso. Przełożyć cebulę do mięsa. Wlać do rondla wino, sos sojowy oraz bulion (tyle by płyn przykrył mięso). Dusić mięso pod przykryciem do miękkości. Mniej więcej w połowie duszenia dodać jabłka, które uprzednio zostały obrane i starte na tarce do ziemniaków na placki. Sos zagęścić 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody.

Smacznego!!!