czwartek, 6 października 2016

Kruchy placek kokosowo-jabłkowy

Kruchy placek kokosowo-jabłkowy

Jabłkowych wariacji ciąg dalszy :) a to wszystko dlatego, że moja jabłonka oszalała. Zawsze obradzała obficie co drugi rok. Niestety oszalała, i owocuje już co roku. Dlatego kiedy przychodzi pora na zbiory jabłek, u mnie w domu i na moim stole często i gęsto królują placki jabłkowe. I choć mam ochotę na zwykłą szarlotkę, której jeszcze w tym roku nie piekłam, to w piekarniku ciągle ląduje inne ciacho:) Tym razem kruchy kakaowy placek przełożony prażonymi jabłkami i masą kokosową. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kokos z jabłkiem naprawdę świetnie się komponuje.


Składniki:

ciasto kruche:

  • 500 g mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
masa kokosowa: 
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka śmietany 18% gęstej
prażone jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody

     

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na mniejsze cząstki, rzucić do rondla, wlać 3 łyżki wody i prażyć, aż jabłka zmiękną (jabłka nie muszą być całkowicie rozgotowane),  co chwilę mieszając, by nam się spaliły.Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę, by cukier rozpuścił się. Ostudzić.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę pokroić w kostkę, dodać do mąki, dodać również żółtka oraz śmietanę i wyrobić rękoma jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Blaszkę (u mnie 28x40) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć drugą część ciasta.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, aż powstanie lśniąca gładka masa. Następnie wsypać budyń śmietankowy i jeszcze chwilę miksować. Na koniec dodać śmietanę oraz wiórki kokosowe i delikatnie ale dokładnie wymieszać.

Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę uprażonych jabłek, na to masę kokosową, a na wierzch delikatnie po łyżeczce drugą część jabłek. Na górę starkować ciasto z zamrażalnika.

Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!