piątek, 7 października 2016

Kasza gryczana ze smażonym kalafiorem i marchewką

Kasza gryczana ze smażonym kalafiorem i marchewką

Takie danie jak dzisiejsze lubię najbardziej. Proste, jednogarnkowe i w każdym momencie mogę odgrzać, odsmażyć i zawsze będzie dobre. Już nie wspomnę o tym, że kasza gryczana jest niesamowicie zdrowa i smaczna, pełna błonnika, soli mineralnych i witamin, a w towarzystwie warzyw, to prawdziwa bomba zdrowotna. 


Składniki: 

  • szklanka kaszy gryczanej
  • mały kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  •  gałka muszkatałowa
  • pieprz ziołowy
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pół litra bulionu (może być z kostki)

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Kalafiora podzielić na małe różyczki, łodygi nie wyrzucać ale pociąć w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodać czosnek, marchew i smażyć 2 minuty, następnie dodać kalafiora oraz suchą kaszę gryczaną i znowu smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy i wlać bulion. Przykryć rondel pokrywką i gotować wszystko około 7 minut., na koniec wszystko zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!