poniedziałek, 10 października 2016

Drożdżowka z jabłkami i cynamonem

Drożdżówka z jabłkami i cynamonem

Dawno nie było u mnie zwykłej drożdżówki, domownicy, nie są smakoszami takowych wypieków. Ale moja ochota na ciasto drożdżowe wzięła górę, i szybciutko zagniotłam drożdżaka. Rozwodzić się nie będę. Wyszło bardzo smacznie i bardzo jesiennie, jak na tę porę roku, pachniało cynamonem i drożdżówką w całym domu. Do tego forma w jakiej upiekłam, czyli taki odrywaniec, spowodował, że każdy odrywał po kawałku bułki dla siebie i ciasto zniknęło w jeden wieczór.


Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g stopionego wystudzonego masła 
  • pół łyżeczki soli
masa jabłkowa:
  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny do skropienia jabłek

Sposób przygotowania:

 Mąkę, suche drożdże, cukier i sól wymieszać. Dodać jajka, ciepłe mleko i wyrobić rękoma jednolite ciasto (zagniatać około 10 minut) Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo, inaczej ciasto będzie twarde. Po około 10 minutach dodać wystudzone masło i zagnieść ponownie aż do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.  Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie naoliwionymi dłońmi, oderwać około 1/6 części ciasta i wygnieść nią blaszkę (u mnie26x40) wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i zetrzeć na średniej tarce do warzyw, skropić cytryną, dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Blat lub stolnicę obsypać obficie mąką. Resztę ciasta rozwałkować na blacie na placek ok. 40x40. Rozsmarować na placku jabłka, pozostawiając 1cm wolne krawędzie. Placek zwinąć w rulon. Pociąć rulon na 12 części. Układać roladki na wygniecionej uprzednio części przekrojoną częścią do góry w równych odstępach. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 170 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!!!