piątek, 23 września 2016

Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

 Pomysł na szybki obiad? A proszę bardzo. Szybko i bardzo smacznie, a przy tym lekko orientalnie. Udziec z indyka s słodko pikantnym sosie kokosowo - ananasowym. Do tego ryż i obiad gotowy. 


Składniki:

  • udziec z indyka (u mnie około 1,3 kg)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka mleka kokosowego
  • pół puszki ananasa wraz z sokiem
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (dałam keczup z cukinii
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • łyżka masła 
  • ewentualnie łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu (nie dałam, jak dla mnie sos był w sam raz)

Sposób przygotowania:

Udziec umyć, osuszyć, wyciąć kość i ściągnąć skórę. Mięso pokroić w mniejszą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Ananasa pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać masło, dodać kardamon i smażyć około minuty. Następnie dodać cebulę, zeszklić i dodać czosnek. Wrzucić pocięte mięso i przesmażyć je krótko, często mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy, mleko kokosowe, ananasa i sok z niego oraz wszystkie pozostałe przyprawy i dusić na małym ogniu przez około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w pół szklanki wody.

Smacznego!!!