środa, 21 września 2016

Sałatka z cukini, papryki i cebuli na zimę

Sałatka z cukinii, papryki i cebuli na zimę

 Co roku robię spory zapas papryki w słoikach na zimę. Zawsze większą ilość papryki marynowanej, a potem zaczyna się istne szaleństwo twórczo- paprykowe. W tym roku postawiłam na sałatkę z papryką z dodatkiem cukinii i cebuli w zalewie pomidorowo-octowej. Będzie jak znalazł zimą jako dodatek do obiadu.



Składniki:

  • 1 kg małej cukini
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Małą młodą cukinię pokroić wraz ze skórką w kostkę. Jeśli macie większą, nic straconego. Obierzcie ze skórki, wydrążcie nasiona i również pokrójcie w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię i cebulę przełożyć do miski, posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny, cukinia puściła sok. Po tym czasie sok zlać.
Paprykę pokroić w kostkę.
Zagotować wszystkie składniki zalewy, wrzucić pokrojoną paprykę i jeszcze raz zagotować wszystko. Ostudzić.

Do zimnej zalewy z papryką przełożyć odsączoną cukinię z cebulą, wymieszać wszystko dokładnie. 
Nakładać do czystych słoików, zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.

Smacznego!!!