środa, 21 września 2016

Marynowane pomidorki koktajlowe na zimę

Marynowane pomidorki koktajlowe na zimę

Co roku mam w ogrodzie niezliczoną liczbę siewek pomidorków koktajlowych. Samosiejek:) Nikt nigdy ich tam nie siał, a co roku jest ich mnóstwo, i co roku traktuję je jako chwasty, wyrzucając całą masę, pozostawiając tylko kilka. Poczynając od późnego lata aż do pierwszych przymrozków pomidorki koktajlowe pięknie owocują, co cieszy mnie,a szczególnie moją córkę, która uwielbia małe słodkie pomidorki.
W tym roku skusiłam się na zamarynowanie większej ilości pomidorków. W zimie będzie jak znalazł, czy to jako przekąska, czy jako dodatek do sałatek. Będzie też pięknie wyglądać na zimowym nudnym talerzu z kanapką.


Składniki:

  • 3 kg pomidorków koktajlowych (mogą być kolorowe)
  • cebula
  • czosnek
  • gorczyca biała
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • łyżka soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Pomidorki umyć. Nie musicie obrywać wszystkich zielonych szypułek. Czosnek i cebulę obrać. cebulę pokroić na mniejsze cząstki.
Do czystych słoików wkładać do połowy pomidorki, następnie cząstkę cebuli i znowu pomidorki. Na wierzch położyć ząbek czosnku i wsypać małą szczyptę gorczycy.

Zagotować zalewę. Ostudzić. Zimną zalewą zalać pomidorki w słoikach. Słoiki ustawić w dużym garnku wyłożonym ściereczką. Zalać słoiki  do 3/4 wysokości wodą. Gotować na małym ogniu, ale tylko do pojawienia się pierwszych bąbelków w wodzie. Słoiki natychmiast wystawić z garnka i ustawiać do góry dnem. Dłuższe gotowanie słoików spowoduje pękanie pomidorów, a tego przecież nie chcemy.

Smacznego!!!