środa, 21 września 2016

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii chodził za mną już kilka lat. A to dlatego, że na większości stołów znajomych czy też rodziny, zawsze pojawiał się jako nowość i oczywiście od razu zostawał hitem menu. Dlaczegóż więc miało by go zabraknąć na moim blogu i w mojej spiżarni??? No nie zabraknie. Aczkolwiek smak nie przypadł do gustu mojej córce (kubki smakowe przyzwyczajone niestety do sklepowego), ale keczup będzie świetną alternatywą do mięs i sosów, a i ja nie pogardzę kanapką z keczupem z cukinii :)



Składniki:

  • 1,5 kg cukinii już obranej i pozbawionej gniazd nasiennych
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (400g)
  • 3 łyżki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryczka wg uznania (dałam pół łyżeczki)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10 %

Sposób przygotowania:

 Cukinię zetrzeć na tarce, lub prościej zetrzeć w maszynie. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa przełożyć do miski, posolić i dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej 3 godziny, lub najlepiej na całą noc, by cukinia puściła sok, a cebula zmiękła. 
Warzywa przełożyć do wysokiego garnka i dusić na małym ogniu przez około 40 minut co jakiś czas mieszając. Cukinia w tym czasie ładnie upraży się z cebulą. Następnie dodać cukier, ocet i gotować jeszcze przez około 10 minut, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i resztę przypraw i gotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając (keczup strasznie bulgocze, pozostawiając go bez mieszania, sprzątanie generalne kuchni murowane :) ) Gorący keczup przełożyć do czystych słoików, zakręcić i poukładać do góry dnem, by dokładnie nam się zamknęły słoiki.

Smacznego!!!