wtorek, 21 czerwca 2016

Sernik z musem truskawkowym i białą czekoladą


Sernik z musem truskawkowym i białą czekoladą

W sezonie truskawkowym nie może u mnie zabraknąć sernika na zimno z truskawkami. Ale żeby nie był zbyt nudny, wzbogaciłam go o warstwę z białej czekolady i słodkiej śmietanki, a klasyczną warstwę z galaretką i truskawkami zamieniłam na mus truskawkowy w galaretce. Wszystko to zostało umieszczone na lekkim białym biszkopcie. Wyszło nie za słodko, kolorowo, bardzo truskawkowo i niesamowicie smacznie. Polecam zwłaszcza na upalne, nadchodzące dni, gdy truskawka króluje nam na dobre.



Składniki: 

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka)
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
mus truskawkowy:
  • 800 g truskawek
  • 3 truskawkowe galaretki
  • szklanka wody
masa czekoladowa:
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodawać cukier, nie przestając miksować. Masa musi być sztywna i lśniąca. Na samym końcu dodać żółtka i krótko zmiksować.
Dno blaszki (u mnie 42x28) wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić suche, niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto na blaszkę, równo rozłożyć i piec w 170 stopniach przez około 25 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć, upuścić na ziemię z wysokości naszych kolan i ponownie włożyć do gorącego, ale wyłączonego piekarnika, aby spokojnie sobie ostygł.
Gdy już będzie zimny najlepiej zeskrobać wierzchnią skórkę, aby masa serowa dobrze się trzymała biszkoptu.

Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie rozpuścić i wymieszać, jeszcze ciepłą wlać do sera i szybko zmiksować. Twaróg natychmiast wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować. Gdy galaretki zaczną gęstnieć wlać je do musu truskawkowego, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Gdy mus truskawkowy zacznie gęstnieć, wylać go na masę serową i wstawić do lodówki by dokładnie zesztywniał.

2 łyżeczki żelatyny zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W rondlu podgrzać śmietanę wraz z połamaną czekoladą. Mieszać. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodać żelatynę i jeszcze chwilę podgrzewać - ale nie gotować. Masę studzimy. Gdy zacznie gęstnieć wylewamy ją na mus truskawkowy.

Wszystko chłodzimy w lodówce.

Smacznego!!!