czwartek, 10 marca 2016

Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem

Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem

Miały być zrazy wołowe, ale nie mogłam w sklepie znaleźć ładnego kawałka wołowiny. Za to piękny kawałek szynki wieprzowej do mnie się uśmiechnął i od razu trafił w moje ręce. 
Zwijane zrazy, to było danie popisowe mojej Mamy.  Małe, piękne, smaczne zwijańce i kilometry białej nitki...Kochałam jeść te zrazy i zarazem ich nie cierpiałam, za to, że nitka wydawać się mogło nie miała końca. Dodatkowym utrapieniem tego nieszczęsnego zabiegu był zachlapany stół, ubranie i wszystko wokół :) Jednakże wszystko powyższe nie miało znaczenia, gdy już w końcu do buzi trafiał pierwszy kęs zraza. Niebo w....sami Wiecie :)



Składniki:

  • ładny kawałek szynki wieprzowej (około 1 kg-1,5 kg)
  • 150 g słoniny
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1-2 cebulki
  • mały słoiczek musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc by wymokły.

Szynkę pokroić w grubsze plastry i dokładnie potłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Ogórki pokroić w ćwiartki, cebulkę w piórka, słoninę w cienkie plasterki. 

Plastry szynki posmarować musztardą, układać na środku po 2-3 plastry słoninki, po 2-3 części ogórka i po kilka piórek cebuli. Mięso dokładnie zrolować, obwiązać białą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Smalec rozgrzać na patelni i podsmażyć zrazy po 2 minuty z każdej strony.

Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone grzyby wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.

Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować.

Smacznego!!!